Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

Свято Воздвиження Хреста Господнього

 

 

27 вересня 2021 року, у день свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, в нижньому храмі на честь благовірного князя Олександра Невського головного соборного храму парафії Божественну літургію очолив благочинний Солом'янського району і настоятель храму протоієрей Ярослав Шовкеник. Йому співслужили клірики храму.

За Літургією були піднесені сугубі молитви за здоров'я хворих і проти поширення смертоносного вірусу.

Наприкінці богослужіння священнослужителі звершили чин славління та вклонились Хресту.

Напередодні ввечері було звершене святкове всенічне бдіння, в кінці якого протоієрей Ярослав виніс Святе Древо посеред храму та звершив чин Воздвиження Хреста.

«Кресту Твоему поклоняемся, Владыко, и Святое Воскресение Твое славим!»

** 27 вересня православні християни згадують дві події. У 326 році в Єрусалимі був знайдений хрест, на якому розіп’яли Іісуса Христа. Сталося це близько гори Голгофи, де був розп’ятий Спаситель. І друга подія – повернення Животворящого Хреста з Персії, де він перебував у полоні. У VII столітті повернув його в Єрусалим грецький імператор Іраклій. Обидві події об’єднувало те, що Хрест перед народом воздвигали, тобто піднімали. При цьому направляли його на всі сторони світу по черзі, щоб люди могли вклонитися йому і розділити один з одним радість знайдення святині.