Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

Богослужіння Навечір’я Богоявлення

 

18 січня 2022 року, у Навечір’я Богоявлення, Божественну літургію святителя Василія Великого було звершено в нижньому храмі на честь благовірного князя Олександра Невського головного соборного храму парафії

Після Літургії чин Великого освячення води духовенство звершело в храмі на честь ікони Пресвятої Богородиці "Усіх скороботних Радість".

Богослужіння очолив благочинний Солом'янського району і настоятель храму протоієрей Ярослав Шовкеник у співслужінні кліриків храму.

Отець Ярослав звернувся до присутніх із словом проповіді та окропив усіх святою водою.

*** У святвечір, після Літургії, в усіх храмах здійснюється Велике освячення води. Водосвяття називається Великим через особливу урочистість обряду, наскрізь пройнятого спогадом євангельських подій, що стали не тільки прообразом таємничого омивання гріхів, але і дійсним освяченням самого єства води через занурення в неї Бога у плоті. Вода ця називається великою агіасмою (з давньогрецької – святиня). Під впливом Єрусалимського статуту, з 11 – 12 століття водосвяття відбувається два рази – і у святвечір, і безпосередньо у день свята Богоявлення. Освячення в обидва дні проходить однаковим чином, тому вода, освячена у ці дні, нічим не відрізняється.