Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

10 цитат Блаженнішого Митрополита Онуфрія про піст

 

1. Мета посту не в тому, щоб знищити людину, її тіло, а в тому, щоб убити її пристрасті

Під час посту важливо правильно знайти свою міру. Для цього варто порадитися зі священником або особистим духівником, особливо тим, хто має погане здоров’я, вагітним і матерям, які годують дітей. Мета посту не в тому, щоб убити людину, її тіло, а в тому, щоб убити її пристрасті. Кожен для себе повинен визначити свою міру і терпляче працювати над дотриманням посту — посту тілесного і духовного… Та людина, яка під час посту намагається відвідувати храм Божий, навчається Духом Святим в храмі як правильно приносити покаяння. Постом потрібно посилити і свою особисту молитву. Ми повинні особливо старатися про те, щоб наш розум не був праздним

2. Піст є тим часом, коли я роблю не черепашачі, а — великі кроки. Піст — це час інтенсивної ходи до Бога

Покаяння — це вже прямування до Бога. Коли людина починає каятися і говорити Богу «Ти не заслужив того, щоб я Тебе ображав. Ти мені робиш тільки добро, а я тобі натомість - образи. Ти цього не заслуговуєш». Усвідомлення того, що Бог не заслуговує тих капостей, які ми проти Нього творимо, приводить людину в сокрушіння душі. І людина починає відвертатися від гріха і йде до Бога.

3. Піст – це духовне дерево, на яке ми маємо зійти, і з нього ми можемо побачити Бога

Піст – це дерево, духовне дерево, на яке ми маємо зійти, і з цього дерева ми можемо побачити Бога. Коли людина мала, духовно мала зростом, вона не може через багато вчень, багато всяких думок, висловів про Спасителя, не може розібратися у тому, Який є дійсно Спаситель. Вона повинна сама побачити Бога. Це таїнство зріння Бога звершується через піст: людина підіймається на дерево посту і звідси вона бачить Спасителя – Який Він є. Вже не через призму інших людей, чужого розуму, а через призму своєї особистості.

4. Час посту – це час милосердя і допомоги тим, кому погано

Озирніться навколо: серед рідних, сусідів і співробітників знайдете тих, котрі потребують розрадливого слова і співчуття. Будьте уважними до тих, кого посилає вам Господь, виявляйте своє милосердя. Пам’ятайте, що ми покликані змінитися і преобразитися.

5. Сенс посту – в утриманні не тільки від скоромної їжі, а й від гріховних помислів і бажань

Необхідно, щоб постували всі наші чуття та члени – зір, слух, язик, руки і ноги, віддаляючись від усього пустого і непотрібного. Щоб піст не перетворювався лише на лікувальне голодування, його необхідно поєднувати з молитвою, покаянням і причастям. Тільки так ми очищаємо своє серце і єднаємося з Господом Іісусом Христом, освячуючи і душу, і тіло. Святі отці кажуть, що піст і молитва – два духовні крила, які підносять людину до Бога. Піст і молитва, за словом Господа нашого Іісуса Христа, – сильна зброя християнина проти духів злоби піднебесної (див.: Мф. 17: 21).

6. Піст змінює Божественні суди з суворих на милостиві

Піст - це благодіяння для нас. Піст нагадує людині про той спосіб життя, який вели наші предки в Раю, відновлює в ньому спотворений Божественний образ і допомагає стати богоподібним.

7. Той, хто постує, має досвід подолання життєвих труднощів і спокус

Коли людина приєднує до тілесного посту ще й духовний, то у неї починається особливо інтенсивний духовний розвиток, сходження від сходини до сходини, або як говорить Свята Церква, духовна досконалість, яке починається на землі і триває вічно у небесному житті…

Коли людина поступово, від посту до посту, від пісного дня до пісного дня, намагається утримувати себе, тримати в рамках Божественного закону, вона приходить у свою міру досконалості і отримує милість від Бога і тут, на землі, і на Небі — у вічному Царстві.

8. Правильний піст здійснюється в терпінні, любові та смиренності

Під час посту потрібно більш зосереджено готуватися до сповіді, причащатися частіше, ніж зазвичай. Важливо визначити: що найбільше заважає йти до Бога, від чого необхідно позбутися і до чого докласти свої духовні зусилля. За благословенням духівника потрібно визначити необхідну міру посту для дорослих членів сім’ї і для дітей. Важливо врахувати: піст повинен бути під силу, він покликаний дарувати радість, а не бути предметом суперечок і невдоволення. Якщо один із подружжя ще не прийшов до розуміння необхідності постувати, то другий повинен постувати так, щоб не дратувати свою половинку докорами чи похмурим виглядом.

9. Піст - це той подвиг, який наближає людину до Бога

Звершуючи піст, ми намагаємося повернути той рай, який Адам втратив через нестриманість… До посту ми повинні додати і посильні молитви, в яких просити у Бога прощення наших гріхів. Тому, що наші гріхи є причиною усіх наших бід, проблем, скорбот і хвороб.

Піст - це час покаяння, час творення добрих справ. Піст — це той подвиг, який наближає людину до Бога.

10. Великий піст — це особливий для кожного християнина час, який необхідно провести у бдінні, покаянній молитві та рішучості у прагненні до духовного вдосконалення

В цьому році, починаючись в складних умовах війни, піст має не пригнічувати нас, а навпаки — підбадьорювати на шляху до радості Світлого Воскресіння Христового. Вступаючи у дні святої Чотиридесятниці, пам’ятатимемо, що піст — не мета, а засіб. Ми накладаємо на себе обмеження, щоб духовно зрости у Христі. Піст — це особливий, дорогоцінний час, даний нам, щоб стати вільнішими від гріховних уподобань, щоб оновити в наших серцях віру, надію та любов.