Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

У день Воздвиження Хреста Господнього Літургію на парафії прп. Сергія Радонезького звершив митрополит Філарет

 

27 вересня 2019 року, у день свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, Божественну літургію в нижньому храмі на честь блгв.кн.Александра Невського головного соборного храму парафії прп.Сергія Радонезького звершив митрополит Львівський і Галицький Філарет.

Його Високопреосвященству співслужили настоятель храму протоієрей Ярослав Шовкеник та клірики парафії.

Під час Літургії були піднесені сугубі молитви про мир в Україні та єдність Православної Церкви.

Наприкінці Богослужіння архіпастир з духовенством вклонилися Чесному Хресту, після чого митрополит Філарет привітав усіх присутніх зі святом.

Напередодні ввечері була звершене святкове всенічне бдіння, в кінці якого був звершений чин Воздвиження Хреста, який є невід'ємною частиною Богослужіння свята Хрестовоздвиження.

***

27 вересня православні християни згадують дві події. У 326 році в Єрусалимі був знайдений хрест, на якому розіп’яли Іісуса Христа. Сталося це близько гори Голгофи, де був розп’ятий Спаситель. І друга подія – повернення Животворящого Хреста з Персії, де він перебував у полоні. У VII столітті повернув його в Єрусалим грецький імператор Іраклій. Обидві події об’єднувало те, що Хрест перед народом воздвигали, тобто піднімали. При цьому направляли його на всі сторони світу по черзі, щоб люди могли вклонитися йому і розділити один з одним радість знайдення святині.