Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

10 думок святих отців про Хрест Господній

 

 

1. Не образу тільки Христа Господа вклоняйся, але й образу Хреста Його, бо він є знамення перемоги Христової над дияволом і над усім полчищем супротивних сил, чому вони тремтять і біжать, коли бачать, як його зображають (святитель Григорій Палама).

2. Дивлячись на Хрест, тримай в думці, що це є прапор нашого духовного воювання, в якому прихована всепереможна сила, і що якщо віддалений від нього, то відданий будеш в руки ворогів своїх, а якщо будеш стояти під ним, то досягнеш неба і ввійдеш в нього у преславному торжестві (преподобний Никодим Святогорець).

3. Взяти хрест свій — значить з покорою і смиренням підкоритися тим тимчасовим скорботам та бідам, які Божественний Промисл попускає нам в очищення наших гріхів. Тоді Хрест служить для людини ліствицею від землі до неба (святитель Ігнатій Брянчанінов).

4. Зображенням Чесного і Животворящого Хреста проганяються демони і всілякі хвороби; і відбувається це без всяких витрат і без праці (священномученик Петро Дамаскін).

5. Хрест освятив всесвіт; він розсіяв темряву і повернув світло, він знищив оману; він зібрав народи від сходу і заходу, півночі і півдня, і з’єднав їх любов’ю в єдину Церкву, в єдину віру, в єдине хрещення (преподобний Єфрем Сирин).

6. Коли ти осяюєш себе хресним знаменням, представляй в думках все значення Хреста, і тоді ти подолаєш свій гнів і всі інші пристрасті. Всякий раз, як захищати себе цим знаменням, сповни своє чоло великою сміливістю; груди, очі і всякий член уяви як приємну Богові жертву. В цьому і полягає розумне служіння Богу (святитель Іоанн Златоуст).

7. Якщо часто чоло своє та серце осяювати знаменням Владичного Хреста, то з трепетом втікатимуть від тебе демони (преподобний Ніл Синайський).

8. Смерть переможена Хрестом, Адам повернутий в рай, і стане спадкоємцем Царства, а диявол осоромлений (преподобний Єфрем Сирин).

9. Я полюбив страждання, яке так дивно очищає душу. Бо повинен засвідчити вам, що коли йшов я по вельми тяжкому шляху, коли ніс тяжкий тягар Христовий, вмені анітрохи не було важко, і шлях цей був радісним шляхом, тому що я відчував абсолютно реально, зовсім відчутно, що поруч зі мною йде Сам Господь Ісус Христос і підтримує тягар мій і хрест мій (святитель Лука (Войно-Ясенецький)).

10. Хрест є знаком майбутнього безсмертя (преподобний авва Ісая).