Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

Олександр Невський: тільки факти

 

Князь Олександр Ярославович народився в 1220 (за іншою версією - в 1221) році і помер в 1263 році. У різні роки життя князь Олександр мав титули князя Новгородського, Київського, а згодом великого князя Володимирського.

Олександр Невський і Сартак в Орді. Москвітін Філіп. Олександр Невський побратався з сином хана Сартаком, який прийняв християнство

Основні свої військові перемоги князь Олександр здобув в молодості. Під час Невської битви (1240 рік) йому було від сили 20 років, під час Льодового побоїща - 22 роки. Згодом він прославився більше як політик і дипломат, проте періодично виступав і як воєначальник. За все своє життя князь Олександр не програв жодного бою.

Льодове побоїще. Мініатюра з «Житія Олександра Невського», що входить до Особовий літописний звід. "Особовий" - в назві означає "намальований в особах". Звід був створений для бібліотеки Івана Грозного в середині XVI століття в єдиному екземплярі, в ньому зображені події світової та російської історії.

Олександр Невський канонізований як благовірний князь. До цього лику святих зараховуються миряни, що прославилися щирою глибокою вірою і добрими справами, а також православні правителі, які зуміли в своєму державному служінні і в різних політичних колізіях залишитися вірними Христу. Як і будь-який православний святий, благовірний князь - зовсім не ідеальний безгрішна людина, однак це в першу чергу правитель, який керувався у своєму житті вищими християнськими чеснотами, в тому числі милосердям і людяністю, а не жадобою влади або користю.

Олександр Невський. Мозаїка Собору Воскресіння Христового (Спас-на-Крові, Санкт-Петербург) набрана за оригіналом Михайла Нестерова. Це одна з двох збережених до нашого часу ікон. Друга ікона - Воскресіння Христового. Решта були вилучені в 1920 році і доля їх невідома. spas.spb.ru

Всупереч розхожій думці, що Церква канонізувала в лику благовірних практично всіх правителів Середньовіччя, прославлені були лише деякі з них. Так, серед руських святих княжого походження більшість прославлені в лику святих за свою мученицьку смерть заради ближніх і заради збереження християнської віри.


Стараннями Олександра Невського проповідь християнства поширилася в північні землі поморів. Йому вдалося також сприяти створенню православної єпархії в Золотій Орді.

Святий благовірний князь Олександр Невський. Ікона XVIII в.

На сучасне уявлення про Олександра Невського вплинула радянська пропаганда, яка говорила виключно про його військові заслуги. Як дипломат, який будував відносини з Ордою, і вже тим більше як монах і святий, він був для радянської влади абсолютно недоречний. Тому і шедевр Сергія Ейзенштейна «Олександр Невський» розповідає не про усе життя князя, а лише про битву на Чудському озері. Це породило розхожий стереотип, ніби до лику святих князь Олександр був зарахований за свої військові заслуги, а сама святість стала чимось на зразок «нагороди» від Церкви.

Шанування князя Олександра як святого почалося відразу ж після його кончини, тоді ж була складене досить докладне «Житіє Олександра Невського». Офіційна канонізація князя відбулася в 1547 році.

Михайло Нестеров. Кончина Олександра Невського

 

foma.ru