Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

Свято Покрову Пресвятої Богородиці

14 жовтня 2021 року, у день свята Покрову Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Божественну літургію було звершено в нижньому храмі на честь благовірного князя Олександра Невського головного храму парафії очолив благочинний Солом'янського району і настоятель храму протоієрей Ярослав Шовкеник. Йому співслужили клірики храму.

За Літургією були піднесені сугубі молитви за здоров'я хворих і проти поширення смертоносного вірусу.

В кінці богослужіння було звершено славлення cвяту, після чого отець Ярослав привітав усіх присутніх зі святом.

Напередодні ввечері в храмі було звершено всенічне бдіння.

*** На початку Х століття Візантійська імперія страждала від воєн з сарацинами і північними племенами язичників-слов'ян. При штурмі Константинополя 910 року столицю оточили хмари ворогів. Сподіваючись тільки на небесну допомогу, ромеї зібралися у Влахернському храмі, де зберігалися ризи Пресвятої Богородиці. Під час всеношної над віруючими з'явилася Божа Матір із сонмом ангелів. Пречиста Діва довго молилася, а потім, знявши з голови свій омофор, вкрила їм присутніх в храмі. Це бачили тільки дві людини: юродивий Андрій і його учень Єпіфаній, майбутній Константинопольський патріарх. Заступництво Богоматері допомогло жителям Царгорода подолати варварів.

Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорізьких козаків, які будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови. Саме на Покрову Божа Матір видимим чином явила свою допомогу козакам, які захищали Азовську фортецю від турків. Тому в нашій країні цей день відзначають День українського козацтва та День захисника України.