Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

У нашому храмі звершено Таїнство Єлеосвячення (Соборування)

17 березня 2022 року, перший раз у цьому Великому пості, в нижньому храмі на честь благовірного князя Олександра Невського головного соборного храму парафії кліриками храму було звершено таїнство Єлеосвячення (Соборування).

На Таїнстві було присутньо 70 вірян.

***

Соборування - це Таїнство, в якому при помазанні тіла єлеєм на хворого закликається благодать Божа, яка зцілює немочі духовні і тілесні. Таїнство називається соборуванням, тому що його прийнято було звершувати "собором" семи священиків.

Історія Таїнства сходить до апостолів, які, отримавши від Ісуса Христа владу «зцілювати хвороби», «багатьох хворих мазали олією і зціляли" (Мк. 6.13).

Під час здійснення таїнства читають сім текстів з апостольських послань і сім - з Євангелія. Після кожного читання священик здійснює помазання чола, щік, грудей і рук освяченим маслом - єлеєм. Після закінчення останнього читання Священного Писання він покладає розкрите Євангеліє на голови соборуємих і молиться про прощення їм гріхів.

Єлеопомазання вимагає від людини віру і покаяння. Зцілення - це вільний дар Всеблагого люблячого Бога, а не неминучий результат якихось зовнішніх дій. Тому Таїнство Єлеосвячення не є магічним ритуалом, результатом якого буде неодмінне фізичне зцілення: в таїнстві зцілюється, в першу чергу, наша душа.