Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

«Бережіть жінку!» — поради щодо сімейного життя від батька 3-х дітей священика Миколая Скрижаліна

 

У жовтні на традиційній бесіді «Як створити міцну та люблячу родину?» своїм досвідом сімейного життя поділився клірик храму в ім’я преподобного Сергія Радонезького у Солом’янському районі Києва, батько трьох дітей священик Миколай Скрижалін.

У Святому Письмі зображена домашня ієрархія, той формат стосунків, який має бути в сім’ї. Сім’я – це домашня Церква. Є голова цієї Церкви, є помічниця голови, вони дуже тісно пов’язані любов’ю, взаєморозумінням, покорою, смиренням.

Спілкування зі священиком, благословення священика, священицька молитва – це дуже важлива практика для сімей. Цим сім’ям легше жити. Дуже гарно, коли у сім’ї є спільний духівник. Не треба нехтувати можливістю спілкування зі священиком.

Основні кроки створення сім’ї

Перший крок – це коли людина ще тільки шукає свою другу половинку. Це тривожний і важливий крок, коли є певна невизначеність. Головне – уповання на Бога, на Матір Божу.

Наступний етап – це вже, власне, створення сім’ї, вінчання. Вінчання – це духовне свято сім’ї, коли вона дійсно стає домашньою Церквою. Для цього потрібні традиції, домашня та церковна молитва, учать у Таїнствах і т.д.

Третій етап – це вже назавжди – коли з’являються дітки. Господь сказав: «Без Мене творити не можете нічого». А особливо в такі важливі моменти в житті, як народження та виховання дітей. Це відбувається тільки з ласки Божої, Божого благословення.

Треба формувати сімейні традиції. Діти це дуже люблять.

Основні складові сім’ї

Церковна сім’я, перш за все, тримається на духовному. Святі отці навчають нас, що церковне життя дуже багатогранне. Наприклад, церковна служба, домашня молитва, церковні записки, паломництво. Але в основі духовного життя – церковні Таїнства: Хрещення, Шлюб, Сповідь, Причастя.

Також важливі любов, розуміння одне одного, взаємоповага, вміння разом цікаво проводити час, щоб було бажання йти додому.

Основа щасливого життя – це життя з Богом. Це не просто теорія, це – практика здорового, правильного, духовного сімейного життя.

Довіра до Бога. Що робити, коли не можеш зустріти свою другу половинку?

Ми віримо в Бога, що Він – наш люблячий Батько, Отець Небесний, але також потрібно розвивати в собі довіру до Бога. Якщо навіть волосся з голови людини не впаде без волі Божої, якщо навіть якісь незначні події у нашому житті відбуваються з благословення Божого, то тим паче такі важливі моменти, як створення сім’ї, народження дітей. Це обов’язково під Промислом Божим. Також треба мати терпіння. Пригадайте собі досвід багатьох святих, які дуже довго чекали, наприклад, народження діток. Треба мати духовні сили, благодать Святого Духу, сповідатися, причащатися, вести церковний спосіб життя. Відчаю не повинно бути, Господь обов’язково пошле половинку — таку, як треба.

Дари Святого Духа

Якщо жінка готова до подружнього життя, вона має налаштуватися на те, щоб бути гідною дружиною. Це теж благодатні дари Святого Духа – бути справжньою дружиною, справжньою матір’ю… Людина обов’язково це відчує.

Сім’я – це не тільки радість, сім’я – це ще й зітхання.

Ми формуємо одне одного. Чоловік формує жінку, дружина – чоловіка. Вони взаємно одне одного доповнюють.

Якщо людина створила шлюб – це раз і на все життя. Якщо є думки про розлучення, значить потрібно щось корегувати в сім’ї, значить, людина ще не зовсім була готова втупити в шлюб.

Далеко не завжди подружня зрада є приводом для розлучення. Потрібно правильно ставитися до гріхів інших членів сім’ї, не потурати, а обережно лікувати.

Треба жаліти дружину. Апостол Павло каже: «Женщина – это немощнейший сосуд», яку не можна тримати в стресовій ситуації, а потрібно берегти.

ВІДЕО. "Як створити міцну сім’ю"- о.Миколай Скрижалін - частина №1

ВІДЕО. "Як створити міцну сім’ю"- о.Миколай Скрижалін - частина №2

За матеріалами сайту orthodoxy.org.ua