Солом'янське благочиння

Наша газета

Відеокалендар

Друзі сайту

Офіційний сайт Солом'янської районної в місті Києві адміністрації

http://spm.org.ua/

Історичні відомості

Храмовий компекс на честь преподобного Сергія Радонезького

(Короткий історичний нарис з липня 2003 по квітень 2020 р)

Преподобний Сергій Радонезький є Великим Угодником Божим глибоко шанованим Святою Православною Церквою, засновником чернецтва на Русі і покровителем усіх учителів та учнів.

Будівництво Храмового комплексу на честь Преподобного Сергія Радонезького, яке сьогодні відбувається по вул.Уманській в ​​Солом'янському районі м.Києва з благословення Митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана), за ініціативи архімандрита Філарета (нині єпископ Львівський і Галицький) і глави Парафіяльної Ради Ярослава Шовкеника (Протоієрей Ярослав - нині настоятель храму), бере свій початок з липня 2003 року.

Саме тоді Блаженніший Митрополит Володимир освятив перший камінь, і хрест під будівництво нового храму на честь преподобного Сергія Радонезького. Відразу після освячення почалося проектування Храмового комплексу, до якого входить основний Храм на честь преподобного Сергія Радонезького з нижнім храмом на честь Олександра Невського, будівля Недільної школи і корпус соціальної допомоги.

З серпня 2003 по серпень 2007 року велася масштабна робота з оформлення та погодження всієї необхідної проектної та дозвільної. У вересні 2007р. проведені громадські слухання, відразу після яких, було розпочато будівництво Храмового комплексу преподобного Сергія Радонезького

Восени 2007 року заклали фундамент храму, а за період з 2008 і першу половину 2009 року був побудований цокольний поверх і зведені стіни основного храму.

Влітку 2008 року, паралельно зі зведенням основного храму будується дерев'яний храм на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість», в якому, регулярно в недільні та святкові дні відбуваються Богослужіння.

18 липня 2009 року храм освятив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир.

З жовтня 2009 року при храмі розпочала свою роботу Недільна школа для дітей.

18 липня 2012 року Митрополит Київський і всієї України Володимир освятив хрести для головного храму на честь прп.Сергія Радонезького.

На сьогоднішній день будівництво храмового комплексу триває. Закінчується будівництво адміністративного корпусу, де вже працюють класи для занять недільної школи. Споруджено стіни головного храму, встановлені всі бані з хрестами, а також зведено дзвіницю.

З листопада 2016 року на парафії розпочала роботу пекарня, де випікається гарячий хліб декількох видів, різна свіжа випічка та інші хлібобулочні вироби.

17 листопада 2019 року, у неділю 22-гу після П’ятидесятниці, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, було звершено чин великого освящення нижнього храму на честь благовірного князя Олександра Невського соборного храму парафії преподобного Сергія Радонезького.

Освячення та святкову Божественну літургію очолив Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

18 липня 2020 року, в день пам'яті преподобного Сергія, ігумена Радонезького, святкову Божественну літургію очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

Після богослужіння Архіпастир оглянув хід будівельних робіт вернього храму на честь преподобного Сергія Радонезького.